Kremowe risotto z klopsikami – prosty i szybki przepis!


Kremowe risotto z klopsikami – prosty i szybki przepis!

Przepyszny obiadek, którego wykonanie zajmie nam zaledwie pół godzinki. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

0,5kg mięsa mielonego (użyłam wołowego ale może być też wieprzowe)

1 duże jajko lub 2 małe

1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub ok 3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

  • Ryż:

200g ryżu – 2 woreczki

1 łyżeczka soli

1 łyżka curry

1 łyżka masła

  • Warzywa:

1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka)

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** W międzyczasie gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli i curry, według przepisu na opakowaniu ***

*** Do podsmażonych klopsików dodajemy mrożone warzywa ***

*** Całość smażymy ciągle mieszając przez około 3-4 minuty ***

*** Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz masło ***

*** Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami, papryką słodką i ostrą ***

*** Całość podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE