Oszukany strogonow
Strogonow to jeden z najbardziej lubianych przepisów na blogu, nic dziwnego bo jest naprawdę pyszny. Dziś polecam Wam troszkę inną wersję tego dania, tańszą i szybszą w przygotowaniu, ale także bardzo smaczną i aromatyczną. Zapraszam!
W odróżnieniu od oryginalnej wersji tutaj zamieniłam mięso wołowe na wieprzowe, dzięki czemu danie jest tańsze i dużo szybsze w wykonaniu, bo wieprzowina szybciej się gotuje 😉
Składniki:
1 kg wieprzowiny (u mnie karkówka, łopatka i szynka)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
10 dkg pieczarek
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
pół szklanki bulionu lub wody
2 pomidory
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cukier
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
1 łyżka masła – najlepiej klarowanego
olej do smażenia
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- Marynata do mięsa:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty ***
*** Całość przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 1 godzinę ***
*** Kawałki mięsa obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***
*** Gdy całe mięso będzie już podsmażone przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy masło. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na końcu gdy pieczarki się zrumienią dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z patelni ***
*** Na patelnie dajemy ponownie mięso. Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Na mięsie wykładamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe, posypujemy majerankiem ***
*** Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy w międzyczasie. Następnie dodajemy bulion i pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, na małym ogniu ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***
*** Całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną i cukrem (dałam pół łyżeczki cukru), a sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ