Tort cyfra brownie


Tort cyfra brownie

Pyszne i bardzo efektowne ciasto urodzinowe. Torcik składa się z wilgotnego i rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego, kremu z czekolady i kolorowych cukierków – lentilek. Jest prosty w przygotowaniu i z pewnością sprawi wiele radością zarówno jubilatowi jak i gościom. Polecam!

Jeśli chcemy możemy ciasto dodatkowo przełożyć kremem, ja jednak uznałam, że jest ono dostatecznie wilgotne i tak smaczne, że nie potrzeba dodatkowych przełożeń.

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

4 jaja

100ml gęstego jogurtu naturalnego

150ml soku pomarańczowego lub ananasowego

250g gorzkiej czekolady

250g masła

300g cukru

200g mąki

3 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Krem czekoladowy:

200g czekolady mlecznej

200g  śmietanki kremówki

100g masła

  • Dodatkowo:

cukierki lentilki (użyłam cukierki z Biedronki)

 

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja chciałam zrobić tort w kształcie cyfry 2, więc użyłam tortownicy o średnicy 19 cm i małej, klasycznej keksówki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Po wystudzeniu z ciasta wycinamy kształt cyfry. Ja z okrągłego ciasta wycięłam środek za pomocą szklanki ***

*** Odcięłam 1/4 część koła ***

*** Odciętą część odwróciłam i dołożyłam niżej, a u dołu położyłam ciasto z keksówki ***

*** Przygotowujemy krem.Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Schłodzoną masę czekoladową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Kremem obkładamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***

*** Ciasto obkładamy lentilkami (zużyłam prawie 5 opakowań cukierków z Biedronki) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE