Tort cyfra brownie
Pyszne i bardzo efektowne ciasto urodzinowe. Torcik składa się z wilgotnego i rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego, kremu z czekolady i kolorowych cukierków – lentilek. Jest prosty w przygotowaniu i z pewnością sprawi wiele radością zarówno jubilatowi jak i gościom. Polecam!
Jeśli chcemy możemy ciasto dodatkowo przełożyć kremem, ja jednak uznałam, że jest ono dostatecznie wilgotne i tak smaczne, że nie potrzeba dodatkowych przełożeń.
Składniki:
- Ciasto brownie:
4 jaja
100ml gęstego jogurtu naturalnego
150ml soku pomarańczowego lub ananasowego
250g gorzkiej czekolady
250g masła
300g cukru
200g mąki
3 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem czekoladowy:
200g czekolady mlecznej
200g śmietanki kremówki
100g masła
- Dodatkowo:
cukierki lentilki (użyłam cukierki z Biedronki)
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja chciałam zrobić tort w kształcie cyfry 2, więc użyłam tortownicy o średnicy 19 cm i małej, klasycznej keksówki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Po wystudzeniu z ciasta wycinamy kształt cyfry. Ja z okrągłego ciasta wycięłam środek za pomocą szklanki ***
*** Odcięłam 1/4 część koła ***
*** Odciętą część odwróciłam i dołożyłam niżej, a u dołu położyłam ciasto z keksówki ***
*** Przygotowujemy krem.Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Schłodzoną masę czekoladową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Kremem obkładamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***
*** Ciasto obkładamy lentilkami (zużyłam prawie 5 opakowań cukierków z Biedronki) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ