Zapiekanki hawajskie


Zapiekanki hawajskie

Te chrupiące i rumiane zapieksy sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska na imprezie, jak i jako szybka kolacja na gorąco. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 mini bagietki lub jedna długa bagietka albo inne podłużne bułki (u mnie ciabatta)

15 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

ok 10 plasterków ulubionej szynki (u mnie parmeńska)

kilka plasterków ananasa (może być z puszki)

suszone oregano

  • Sos:

2 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonego oregano

 

 

 

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy ze sobą ***

***  Bułki lub bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy sosem ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy ***

*** Bułki posypujemy połową sera ***

*** Układamy plasterki szynki ***

*** Pomiędzy szynką układamy kawałki ananasa ***

*** Całość posypujemy pozostałym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 7-8 minut, do zrumienienia ***

*** Po wyjęciu z piekarnika posypujemy delikatnie suszonym oregano i polewamy ketchupem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE