Waniliowe ciacho z owocami i kruszonką
Mięciutka i delikatna w smaku drożdżówka z sezonowymi owocami oraz chrupiącą kruszonką. Pyszne domowe ciasto, któremu nikt się nie oprze.
Moje ciasto upiekłam w niedużej foremce, trochę większej od tradycyjnej keksówki, jeśli jednak chcemy zrobić większe ciasto w dużej blaszce, należy wówczas podwoić ilość składników.
Składniki:
- Ciasto:
350g mąki
7g suchych drożdży
120ml ciepłego mleka
80g cukru
16g cukru waniliowego
3 żółtka
100g masła
- Kruszonka:
80g mąki
5 łyżek cukru
50 g zimnego masła
- DODATKOWO:
3/4 szklanki owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie borówki i maliny)
*** Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia ***
*** Do masła dodajemy mleko, mieszamy ***
*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami ***
*** Dodajemy cukry, żółtka oraz masło z mlekiem ***
*** Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest to foremka do wypieku chleba) ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Na wierzchu ciasta wykładamy owoce i kruszonkę. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***