Sernik Brzdąc
Delikatny i kremowy sernik z pyszną i rozpływającą się w ustach pianką czekoladową oraz chrupiącymi kuleczkami. Mega smaczne połączenie!
Składniki:
ok 200g herbatników
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Pianka czekoladowa:
250ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella
- Dodatkowo:
1 opakowanie wafelków w czekoladzie „O!Kulki” (kupiłam w Biedronce)
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) i na spodzie układamy herbatniki ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***
*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***
*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Gdy sernik ostygnie przygotowujemy piankę czekoladową. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż krem zgęstnieje (nie za długo aby się nie zważył) ***
*** Dodajemy krem czekoladowy i mieszamy, aż składniki się połączą ***
*** Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony sernik ***
*** Na kremie układamy kuleczki czekoladowe, najlepiej wyłożyć je w równych rzędach, aby później ciasto się dobrze kroiło ***
*** Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ