Naleśniki po chłopsku
Uwielbiam takie dania i pewnie zauważyliście, że często je robię. Chrupiące, rumiane naleśniczki zapiekane z pysznym farszem, to świetny pomysł na obiad, kolację lub przyjęcie. Robi się je szybko i sprawnie, są niedrogie i przepyszne, a składniki farszu można dowolnie modyfikować według własnych preferencji smakowych. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
1 niewielka cukinia
pół łyżeczki masła
5-8 plasterków żółtego sera
5-8 ulubionej plasterków szynki
opcjonalnie pieczarki podsmażone z cebulką
- DODATKOWO:
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanego szczypiorku
ketchup i ulubiony sos np sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki ***
*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 2 minuty ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera i szynki oraz kilka plasterków cukinii (dodatkowo możemy też użyć pieczarek) ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy ketchupem ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Super naleśniki! 🙂