Racuszki jogurtowe z owocami (bez drożdży)
Ekspresowe i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i już można smażyć. Rumiane, delikatne, puszyste i przepyszne placuszki na jogurcie, które wprost rozpływają się w ustach, a do tego zawsze się udają. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
- Dodatkowo:
pół szklanki owoców (małych lub pokrojonych na kawałki) np jagody, borówki, maliny, jabłka, rabarbar
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Jogurt mieszamy z jajkami oraz cukrami. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy – na gładką masę ***
*** Dodajemy owoce (u mnie maliny i borówki) i ponownie delikatnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy z obu stron na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni placuszki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przekładamy na talerz i podajemy na ciepło ***
*** Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ