Bezproblemowe rogaliki serowe
Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne, rumiane, delikatne oraz puszyste, i to bez użycia drożdży. Świetne do kawki, albo jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z przepisu wyjdzie nam duża porcja rogalików, ale długo zachowują one świeżość, więc spokojnie możemy je zjeść także następnego dnia po upieczeniu. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
800g mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia (30 gram)
250g masła (zamiennie można użyć szklanki oleju)
2 jajka
200g cukru
szczypta soli
- Nadzienie:
2 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rogalików
*** Masło rozpuszczamy w garnuszku i odkładamy do wystudzenia (nie robimy tego jeśli zamiast masła zamiennie używamy oleju) ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, sól, ser oraz rozpuszczone i przestudzone masło (lub zamiennie olej) ***
*** Wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego ***
*** Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, bez grudek ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Jabłka obieramy, kroimy w słupki i obsypujemy cukrem waniliowym, mieszamy ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła ***
*** Każde koło dzielimy na 12 części ***
*** Na końcu każdego powstałego trójkącika układamy kawałek jabłka ***
*** Trójkąciki z jabłkami zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki ***
*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem) ***
*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ