Racuszki budyniowe z rabarbarem
Zaczął się sezon na rabarbar, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznych, puszystych i rumianych placuszków. Są tak dobre, że ciężko im się oprzeć i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak nie przepadacie za rabarbarem, możecie zamiennie użyć np jabłek lub zrobić racuszki bez owoców. Polecam wypróbować ten przepis!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego- 40g
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
- Dodatkowo:
4-5 gałązek rabarbaru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy ***
*** Ciasto mieszamy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek (możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego)
***
*** Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** W międzyczasie przygotowujemy rabarbar: myjemy, osuszamy i kroimy w drobne kawałki ***
*** Rabarbar dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy ***
*** Całość odkładamy na około 15 minut ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej (około 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek, delikatnie spłaszczamy łyżką ponieważ racuszki dość mocno urosną podczas smażenia ***
*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***
*** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Następnie posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ