Racuszki budyniowe z rabarbarem


Racuszki budyniowe z rabarbarem

Zaczął się sezon na rabarbar, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznych, puszystych i rumianych placuszków. Są tak dobre, że ciężko im się oprzeć i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak nie przepadacie za rabarbarem, możecie zamiennie użyć np jabłek lub zrobić racuszki bez owoców. Polecam wypróbować ten przepis!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

250ml letniego mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego- 40g

2 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

  • Dodatkowo:

4-5 gałązek rabarbaru

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć ***

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy ***

*** Ciasto mieszamy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek (możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego)

***

*** Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** W międzyczasie przygotowujemy rabarbar: myjemy, osuszamy i kroimy w drobne kawałki ***

*** Rabarbar dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy ***

*** Całość odkładamy na około 15 minut ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej (około 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek, delikatnie spłaszczamy łyżką ponieważ racuszki dość mocno urosną podczas smażenia ***

*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***

*** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Następnie posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE