Wiosenny garnek z klopsikami
Pyszny i bardzo szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki. Soczyste mięsno-ryżowe klopsiki z młodymi warzywami i zasmażką, to danie któremu ciężko się oprzeć. Możemy je podać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
350g mięsa mielonego wieprzowego
100g ugotowanego ryżu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
1 młoda kapusta
1 cebula
1 marchewka
pęczek koperku
pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
olej do smażenia
- Zasmażka:
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem, bułką tartą oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***
*** Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy ***
*** Na patelnie dokładamy pokrojoną w dużą kostkę kapustę, mieszamy ***
*** Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew ***
*** Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut ***
*** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut ***
*** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***
*** Zasmażkę dodajemy na patelnie i mieszamy, aż sos zgęstnieje, dusimy jeszcze przez około 5 minut. Do potrawy dodajemy drobno posiekany koperek ***
*** Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ