Odrywane bułeczki czosnkowe – świetne do grilla i nie tylko


Odrywane bułeczki czosnkowe

Pieczywko przygotowuje się łatwo i szybko, ale równie prosto się je odrywa i zajada. Bułeczki są lekkie i puszyste, świetnie pasują do dań z grilla lub jako dodatek do zup czy sałatek. Można je także zjadać bez niczego, jako pyszna przekąska.

 

 

Składniki:

400g mąki

30g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

30ml oleju

250ml ciepłej wody (nie gorącej)

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

  • Dodatkowo:

1 łyżka masła do wysmarowania blaszki

40g miękkiego masła do nadzienia

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki siekanej zieleniny np. natki pietruszki, bazylii, szczypiorku, koperku

 

 

 

*** Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ***

*** Dodajemy mokre składniki, wkruszamy drożdże ***

*** Całość zagniatamy na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakiem) ***

*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Miękkie masło do nadzienia mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm i smarujemy maślanym nadzieniem ***

*** Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon ***

*** Rulon kroimy w poprzeczne paski ***

*** Krążki układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej foremce (może to być blaszka do pieczenia, tortownica albo naczynie żaroodporne) i całość odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE