Odrywane bułeczki czosnkowe
Pieczywko przygotowuje się łatwo i szybko, ale równie prosto się je odrywa i zajada. Bułeczki są lekkie i puszyste, świetnie pasują do dań z grilla lub jako dodatek do zup czy sałatek. Można je także zjadać bez niczego, jako pyszna przekąska.
Składniki:
400g mąki
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30ml oleju
250ml ciepłej wody (nie gorącej)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
- Dodatkowo:
1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
40g miękkiego masła do nadzienia
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanej zieleniny np. natki pietruszki, bazylii, szczypiorku, koperku
*** Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ***
*** Dodajemy mokre składniki, wkruszamy drożdże ***
*** Całość zagniatamy na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakiem) ***
*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Miękkie masło do nadzienia mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami ***
*** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm i smarujemy maślanym nadzieniem ***
*** Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon ***
*** Rulon kroimy w poprzeczne paski ***
*** Krążki układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej foremce (może to być blaszka do pieczenia, tortownica albo naczynie żaroodporne) i całość odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***
*** Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ