Kurczak po królewsku
Soczysty i delikatny filet drobiowy duszony w młodej kapuście, z boczkiem, pieczarkami i warzywami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodzinki. Ja do tej potrawy podałam gotowane ziemniaczki oraz mizerie. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
10dkg wędzonego boczku
1 główka młodej kapusty
250g pieczarek
1 cebula
1 marchew
pół szklanki kukurydzy konserwowej
150ml bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy: 3 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
*** Kurczaka kroimy w cienkie plastry ***
*** Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka ***
*** Boczek wędzony kroimy w plasterki ***
*** Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Na patelni wytapiamy i rumienimy boczek ***
*** Po zdjęciu boczku, na powstałym tłuszczu smażymy mięso (ewentualnie dodajemy trochę oleju) ***
*** Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, zdejmujemy je z patelni i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy masło oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***
*** Dodajemy startą marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy ogień, dokładamy kurczaka i boczek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość dusimy przez około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem ***
*** Po tym czasie wszystko delikatnie mieszamy ***
*** Dodajemy posiekany koperek i dusimy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam. Czym można zastąpić kapustę ?