Cytrynówka miodowa
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na nieziemsko pyszną nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników. Taka cytrynówka przelana w ładne buteleczki, może posłużyć także jako upominek świąteczny!
Składniki:
0,5 litra spirytusu
0,5 litra płynnego miodu
0,5 litra świeżego soku z cytryny
*** Z umytych i osuszonych cytryn wyciskamy sok. Aby uzyskać pół litra soku będziemy potrzebować około 7-8 cytryn ***
*** Sok z cytryn przelewamy przez gazę lub gęste sitko do większej miski lub garnka. Do soku dodajemy płynny miód i dokładnie mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny (skrystalizował się), możemy włożyć go rzem ze słoikiem do ciepłej wody i poczekać, aż zmięknie. Na koniec wlewamy spirytus i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Nalewkę przelewamy do butelek i właściwie już następnego dnia jest już gotowa do degustacji, jednak jak wiadomo miodówka jest najlepsza jak postoi kilka dni, im więcej tym lepiej ***
*** SMACZNEGO ***
Czekam z niecierpliwością już od lutego na ten przepis Pozdrawiam
Witam kiedy ukaże się przepis na tego torta którego zdjęcie jest w przepisie na szpinakowy biszkopt?
Witam, postaram się dodać ten przepis jeszcze w tym tygodniu. Pozdrawiam 🙂