Racuszki jogurtowo-budyniowe z jabłkami
Szybkie, łatwe i niedrogie w wykonaniu racuchy, które wprost rozpływają się w ustach. Polecam!
Składniki:
330ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1 jabłko
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wsypujemy mąkę, budyń (proszek) i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i cukier waniliowy **
*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia ***
*** Zmniejszamy ogień i smażymy racuchy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
placuszki rewelacja:)
super przepis