Zapiekanka farmerska
Pyszna i treściwa zapiekanka z mięsem, warzywami i ziemniaczkami. Prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny w jednym naczyniu. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki wody
olej do smażenia
450g szpinaku (mrożonego lub świeżego) + 1 łyżeczka masła
ok 1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki mleka
15 dkg żółtego sera
sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra, gałka muszkatołowa
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy ***
*** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***
*** Dodajemy koncentrat, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Mięso przekładamy do dość dużego żaroodpornego naczynia ***
*** Szpinak podsmażamy przez chwilę na łyżeczce masła (najlepiej masła klarowanego) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Podsmażony szpinak wykładamy na mięso ***
*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dodajemy masło oraz mleko i tłuczemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę ***
*** Połowę startego sera mieszamy z ziemniakami. Puree z ziemniaków wykładamy na szpinak ***
*** Całość posypujemy pozostałym startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ