Zapiekanka farmerska


Zapiekanka farmerska

Pyszna i treściwa zapiekanka z mięsem, warzywami i ziemniaczkami. Prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny w jednym naczyniu. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 szklanki wody

olej do smażenia

450g szpinaku (mrożonego lub świeżego) + 1 łyżeczka masła

ok 1 kg ziemniaków

1 łyżka masła

1/3 szklanki mleka

15 dkg żółtego sera

sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra, gałka muszkatołowa

 

 

 

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy ***

*** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***

*** Dodajemy koncentrat, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Mięso przekładamy do dość dużego żaroodpornego naczynia ***

*** Szpinak podsmażamy przez chwilę na łyżeczce masła (najlepiej masła klarowanego) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Podsmażony szpinak wykładamy na mięso ***

*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dodajemy masło oraz mleko i tłuczemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę ***

*** Połowę startego sera mieszamy z ziemniakami. Puree z ziemniaków wykładamy na szpinak ***

*** Całość posypujemy pozostałym startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE