Sernik babci
Puszysty, wilgotny i mega pyszny sernik, który smakuje jak dawniej. Jest żółciutki, delikatny i bogaty w składniki. Z pewnością Wam zasmakuje. Dzięki zastosowaniu sera mielonego i niemielonego twarogu, ciasto ma kremową oraz delikatnie grudkową konsystencje. Sam w sobie nie jest przesłodzony, więc po wystudzeniu możemy go z wierzchu posmarować polewą czekoladową, konfiturą malinową lub kajmakiem z puszki. W przepisie zdradzę Wam również trik, jak uzyskać sernik równy jak stół 😉
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 kg twarogu niemielonego (użyłam pół na pół tłustego i półtłustego twarogu)
15 jajek średniej wielkości
szczypta soli
100g masła
350g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Żółtka jaj oddzielamy od białek ***
*** W misie miksera umieszczamy żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy na puszystą masę ***
*** Cały czas mieszając dodajemy stopniowo ser mielony, a następnie twaróg niemielony oraz mąki, budyń w proszku i masło ***
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Pianę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***
*** Masę serową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36×26 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut ***
*** Od razu po zakończeniu pieczenia, oddzielamy ciasto przy brzegach od papieru, za pomocą ostrego noża, dzięki temu sernik równo opadnie i będzie równy jak stół 😉 Następnie wkładamy ponownie do jeszcze ciepłego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Po całkowitym wystudzeniu, sernik możemy z wierzchu posmarować polewą czekoladową, konfiturą malinową lub kajmakiem z puszki (u mnie kajmak i płatki migdałowe) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ