Sernik babci


Sernik babci

Puszysty, wilgotny i mega pyszny sernik, który smakuje jak dawniej.  Jest żółciutki, delikatny i bogaty w składniki. Z pewnością Wam zasmakuje. Dzięki zastosowaniu sera mielonego i niemielonego twarogu, ciasto ma kremową oraz delikatnie grudkową konsystencje. Sam w sobie nie jest przesłodzony, więc po  wystudzeniu możemy go z wierzchu posmarować polewą czekoladową, konfiturą malinową lub kajmakiem z puszki. W przepisie zdradzę Wam również trik, jak uzyskać sernik równy jak stół 😉

 

 

Składniki:

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 kg twarogu niemielonego (użyłam pół na pół tłustego i półtłustego twarogu)

15 jajek średniej wielkości

szczypta soli

100g masła

350g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Żółtka jaj oddzielamy od białek ***

*** W misie miksera umieszczamy żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy na puszystą masę ***

*** Cały czas mieszając dodajemy stopniowo ser mielony, a następnie twaróg niemielony oraz mąki, budyń w proszku i masło ***

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Pianę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***

*** Masę serową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36×26 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut ***

*** Od razu po zakończeniu pieczenia, oddzielamy ciasto przy brzegach od papieru, za pomocą ostrego noża, dzięki temu sernik równo opadnie i będzie równy jak stół 😉 Następnie wkładamy ponownie do jeszcze ciepłego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***

*** Po całkowitym wystudzeniu, sernik możemy z wierzchu posmarować polewą czekoladową, konfiturą malinową lub kajmakiem z puszki (u mnie kajmak i płatki migdałowe) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE