Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia
Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!
Składniki:
ok 300g herbatników (ok 50 sztuk)
ok 150g krakersów (ok 20 sztuk)
3 banany
2 łyżki soku z cytryny
1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok 450g
- Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 żółtka
pół szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka miękkiego masła – 200g
- Krem śmietankowy:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
*** Przygotowujemy krem budyniowy. Z litra mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z żółtkami, cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy ***
*** Gdy budyń zgęstnieje przelewamy go do miseczki, przykrywamy folią, tak aby stykała się ona z budyniem i nie powstał kożuch. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń musi być zupełnie zimny ***
*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń, cały czas miksując ***
*** Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32×20 cm). Na spodzie układamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatniki wykładamy 1/4 masy budyniowej ***
*** Na masie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryny ***
*** Banany przykrywamy kolejną częścią masy budyniowej – 1/4 ***
*** Na masie układamy słone krakersy ***
*** Na krakersach rozsmarowujemy kajmak (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) ***
*** Kajmak zakrywamy warstwą herbatników ***
*** Na herbatniki wykładamy pozostały krem budyniowy ***
*** Wykładamy kolejną warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. Zimną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno ***
*** Krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Możemy też zrobić wzorek za pomocą specjalnej szpatułki lub widelca ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ