Sernik snikers
Delikatny, kremowy i nieziemsko karmelowy sernik, o smaku znanych i lubianych batoników snikers. Bardzo efektowny i przepyszny. Idealne ciasto na szczególne okazję, święta i uroczystości rodzinne. To ciacho naprawdę jest warte grzechu, ono wprost rozpływa się w ustach…
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 200g herbatników kakaowych
ok 6 łyżek mleka
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
2 batony snikers po 50g każdy
- Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
4 batony snikers po 50g każdy
50g gorzkiej czekolady + 50ml słodkiej śmietanki
*** Blaszkę o wymiarach 26x21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną ***
*** Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Dwa snikersy kroimy w kosteczkę ***
*** Pokrojone batony dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy ***
*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku ***
*** Zamkniętą puszkę z kajmakiem wkładamy do miski lub garnka z gorącą wodą na około 10 minut. Po tym czasie kajmak rozsmarowujemy na wystudzonym serniku ***
*** Pozostałe batoniki kroimy w plasterki ***
*** Batoniki układamy na cieście ***
*** Czekoladę roztapiamy na małym ogniu wraz ze śmietanką i polewamy nią ciasto tworząc tak zwane est floresy ***
*** Przed podaniem ciasto wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy sernik należy trzymać w lodówce?
Czy ciasto jest bardzo słodkie?
Uważam, że nie jest przesłodzone, sam sernik jest dość delikatny w smaku więc ten wierzch dobrze się z nim komponuje.