Polędwiczki w sosie camembert
Pomysł na szybki, łatwy i niezwykle smaczny obiad. Delikatne mięso wieprzowe duszone w kremowym i bardzo aromatycznym sosie serowym. Palce lizać!
Składniki:
ok 500g polędwiczki wieprzowej
1 cebula
1 papryczka chilli
1 szklanka mleka
100g śmietanki kremówki 30%
1 serek camembert
sól, pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Polędwiczki kroimy na na 2-3 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Ser camembert kroimy w kostkę ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz ***
*** Na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz papryczkę chilli. Następnie całość zalewamy mlekiem oraz śmietanką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy często mieszając ***
*** Dodajemy pokrojony ser camembert, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać ***
*** Do sosu dodajemy mięso, posypujemy pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso przejdzie smakiem sosu ***
*** Danie podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ