Schabowe inaczej, czyli soczyste kotlety w mega chrupiącej panierce
Kruche, soczyste i aromatyczne mięsko w rumianej i ekstra chrupkiej otoczce. Ciekawy pomysł na nieco inne kotlety niż tradycyjne. Warto wypróbować ten sposób przy najbliższej okazji.
Składniki:
3-4 kotlety schabowe z kością
1 cebula
1,5 szklanki mleka
1-2 jajka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 szklanki mąki pszennej
Sól, pieprz
smalec do smażenia
*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy ***
*** Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu, całość umieszczamy w misce ***
*** Mięso z cebulą zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***
*** Płatki kukurydziane umieszczamy w malakserze i mielimy na drobno lub wsypujemy do foliowego woreczka, zamykamy i rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa ***
*** Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem. Płatki przesypujemy na talerz, dodajemy mąkę i mieszamy ***
*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Kotlety obtaczamy kolejno, najpierw w jajku a następnie w panierce z płatków ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tłuczone ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ