Schabowe inaczej, czyli soczyste kotlety w mega chrupiącej panierce


Schabowe inaczej, czyli soczyste kotlety w mega chrupiącej panierce

Kruche, soczyste i aromatyczne mięsko w rumianej i ekstra chrupkiej otoczce. Ciekawy pomysł na nieco inne kotlety niż tradycyjne. Warto wypróbować ten sposób przy najbliższej okazji.

 

 

Składniki:

3-4 kotlety schabowe z kością

1 cebula

1,5 szklanki mleka

1-2 jajka

1 szklanka płatków kukurydzianych

1/2 szklanki mąki pszennej

Sól, pieprz

smalec do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy ***

*** Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu, całość umieszczamy w misce ***

Mięso na kotlety

*** Mięso z cebulą zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***

*** Płatki kukurydziane umieszczamy w malakserze i mielimy na drobno lub wsypujemy do foliowego woreczka, zamykamy i rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa ***

*** Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem. Płatki przesypujemy na talerz, dodajemy mąkę i mieszamy ***

*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Kotlety obtaczamy kolejno, najpierw w jajku a następnie w panierce z płatków ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tłuczone ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE