Domowe hot-dogi
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
250ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
- Dodatkowo:
parówki – ok 10-12 sztuk
ketchup
1 jajko
*** Do miski wlewamy 250ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ***
*** Ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt trochę dłuższy niż parówka ***
*** Ciasto smarujemy delikatnie ketchupem ***
*** Na ketchupie układamy parówkę ***
*** Ciasto z parówką szczelinie zaklejamy ***
*** Bułeczki układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy poprzeczne nacięcia i całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Witam :)…Niezmiennie jestem zachwycona tym blogiem i dalej jest dla mnie najlepszą „książką kucharską” jaka mam ;).
Hot dogi spróbuję zrobić jutro, ale ciasto wyrobię w maszynie do chleba zamieniając świeże drożdże na suche i wypróbuję frankfurterki zamiast parówek, bo akurat to mam w lodówce:).
Pozdrawiam serdecznie!