Rabarbarowa chmurka


Rabarbarowa chmurka

To jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam je już w wersji malinowej ( KLIK ) i cytrynowej ( KLIK ), a teraz przyszedł czas na rabarbar.

Dla przełamania smaku do warstwy owocowej dodajemy budyń śmietankowy i galaretkę truskawkową. Lekko kwaskowa masa świetnie komponuje się ze słodką bezą, kremową masą śmietankową i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest pyszne i bardzo efektowne, zawsze robi wrażenie na gościach. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto kruche:

3 żółtka

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

30g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

  • Masa rabarbarowo-truskawkowa:

ok 0,5 kg rabarbaru

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1/2 szklanki wody

1 opakowanie galaretki truskawkowej

  • Krem śmietankowy:

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ok 50g płatków migdałowych

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Zagniatamy je razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 26×26 cm). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy i studzimy ***

*** Przygotowujemy masę owocową. Rabarbar dokładnie oczyszczamy i kroimy na małe kawałki ***

*** Pokrojony rabarbar przekładamy do garnuszka, dodajemy pół szklanki cukru oraz pół szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy przez około 5-7 minut na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie ***

*** Po tym czasie do gotującego się rabarbaru wlewamy budyń rozmieszany w pół szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje ***

*** Całość zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy zimną i tężejącą masę owocową i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła ***

*** Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce ***

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta ***

*** Bezę posypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Rabarbarowa chmurka