Kruche ciasteczka orzechowe


Kruche ciasteczka orzechowe

Zbliża się dzień dziecka, więc warto pomyśleć o jakimś słodkim poczęstunku dla naszych Pociech. Te urocze kruche ciasteczka z pewnością zdadzą egzamin w tym temacie. Są proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne 🙂

 

 

Składniki:

200g mąki pszennej

50g zmielonych orzechów

70g cukru pudru

125g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól ***

*** Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***

*** Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***

*** Wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***

*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Kruche ciasteczka orzechowe