Kruche ciasteczka orzechowe
Zbliża się dzień dziecka, więc warto pomyśleć o jakimś słodkim poczęstunku dla naszych Pociech. Te urocze kruche ciasteczka z pewnością zdadzą egzamin w tym temacie. Są proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne 🙂
Składniki:
200g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów
70g cukru pudru
125g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól ***
*** Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***
*** Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***
*** Wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***
*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Ostatnio robiłam te ciasteczka i do masy dałam odrobinę pasty sezamowej tahini i smakowało rewelacyjnie! Moje dzieci szaleją za takimi domowymi wypiekami.
Jakie orzechy najlepiej kupić?
Robiłam z migdałami i orzechami laskowymi. Oba dobrze się sprawdziły, ale chyba migdały bardziej mi pasują.
Tez interesuja mnie foremki-a ciasto super 🙂
gdzie i w jakiej cenie można kuić takie foremki ?
Foremki kupowałam na Allegro, od różnych sprzedawców. Proszę wpisać w wyszukiwarce np Foremka do ciasteczek Psi Patrol i powinny się pojawić 😉
Na Allegro