Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach 🙂
Smaczne, szybkie i niskokaloryczne danie. Delikatne mięsko wieprzowe duszone z młodą kapustką, pomidorami, cebulką i papryką, to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 cebula
1 młoda kapusta
1 czerwona papryka
2 pomidory
1/4 szklanki bulionu lub wody
pół pęczka koperku
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
*** Polędwiczkę kroimy w grube plastry ***
*** Mięso rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy ręką. Obsypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut ***
*** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Dodajemy grubo poszatkowaną cebulę, mieszamy i chwilę smażymy ***
** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***
*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki i całość dusimy, bez przykrycia przez około 5-10 minut ***
*** Następnie dodajemy posiekany koperek, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
mniam mniam