Ciasto walentynkowe serduszko
Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych!
Składniki:
- Biszkopt:
4 jajka
4 płaskie łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
szczypta soli
- Krem śmietankowy:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
- Serduszka:
3 galaretki truskawkowe
0,75 litra wrzątku
- Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
ok 5 łyżek mleka
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do wąskiego i wysokiego naczynia lub do szklanek. Odkładamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała ***
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta. Następnie wrzucamy żółtka jaj i jeszcze krótko miksujemy, do połączenia się składników ***
*** Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao, całość mieszamy łyżką ***
*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wyjęciu z piekarnika odwracamy biszkopt i odrywamy od niego papier. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (można użyć ten sam który zdjęliśmy z biszkoptu) i wkładamy ciepły biszkopt tak jak na zdjęciu poniżej. Jeżeli po bokach ciasto wystaje z foremki to odcinamy je nożykiem na równo ***
*** Naczynie z galaretką zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie, a następnie obkrawamy nożem po bokach tak aby galaretka wyszła z pojemniczka. Za pomocą małej foremki do ciastek (pierników) wykrawamy w galaretce słupki w kształcie serduszek i odkładamy je do lodówki ***
*** Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do przestudzenia ***
*** Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny (powinna mieć temperaturę ciała) dodajemy łyżkę ubitej masy śmietanowej, mieszamy, a następnie dodajemy całość do kremu i szybko miksujemy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Na biszkopt wykładamy 1/3 część kremu ***
*** Na kremie wykładamy serduszka z galaretki – szpicem do góry ***
*** Pozostałą przestrzeń wypełniamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia ***
*** Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy z foremki ***
*** Przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem. Tak powstałą polewą dekorujemy ziasto z wierzchu ***
*** Z pozostałej galaretki możemy dodatkowo wyciąć malutkie serduszka i przyozdobić nimi ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ