Ciasto walentynkowe serduszko


Ciasto walentynkowe serduszko

Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych!

 

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

4 jajka

4 płaskie łyżki cukru

4 płaskie łyżki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki kakao

szczypta soli

  • Krem śmietankowy:

250 ml śmietanki kremówki 30%

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

3 płaskie łyżki żelatyny

1/3 szklanki wrzątku

  • Serduszka:

3 galaretki truskawkowe

0,75 litra wrzątku

  • Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

ok 5 łyżek mleka

 

 

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do wąskiego i wysokiego naczynia lub do szklanek. Odkładamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała ***

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta. Następnie wrzucamy żółtka jaj i jeszcze krótko miksujemy, do połączenia się składników ***

*** Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao, całość mieszamy łyżką ***

*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z piekarnika odwracamy biszkopt i odrywamy od niego papier. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (można użyć ten sam który zdjęliśmy z biszkoptu) i wkładamy ciepły biszkopt tak jak na zdjęciu poniżej. Jeżeli po bokach ciasto wystaje z foremki to odcinamy je nożykiem na równo ***

*** Naczynie z galaretką zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie, a następnie obkrawamy nożem po bokach tak aby galaretka wyszła z pojemniczka. Za pomocą małej foremki do ciastek (pierników) wykrawamy w galaretce słupki w kształcie serduszek i odkładamy je do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do przestudzenia ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny (powinna mieć temperaturę ciała) dodajemy łyżkę ubitej masy śmietanowej, mieszamy, a następnie dodajemy całość do kremu i szybko miksujemy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Na biszkopt wykładamy 1/3 część kremu ***

*** Na kremie wykładamy serduszka z galaretki – szpicem do góry ***

*** Pozostałą przestrzeń wypełniamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia ***

*** Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy z foremki ***

*** Przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem. Tak powstałą polewą dekorujemy ziasto z wierzchu ***

*** Z pozostałej galaretki możemy dodatkowo wyciąć malutkie serduszka i przyozdobić nimi ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE