Puszyste pączki piwne


Puszyste pączki piwne

 

 

Składniki:

5 dkg świeżych drożdży

1/4 szklanki ciepłego mleka

1/2 kg mąki tortowej

3 żółtka jaj

1 całe jajko

1 niepełna szklanka jasnego piwa

5 dkg cukru

1 łyżka cukru waniliowego

5 dkg masła

szczypta soli

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia ok 1 litr

konfitura do nadziania pączków

lukier lub cukier puder do posypania

 

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki ***

*** Tak przygotowany rozczyn odkładamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne ***

*** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita ***

*** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm ***

*** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka ***

*** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut ***

*** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175’C. Wyrośnięte pączki smażymy partiami z dwóch stron po około 3 minuty – na rumiany kolor ***

*** Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem i nadziewamy konfiturą ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE