Puszyste pączki piwne
Składniki:
5 dkg świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 kg mąki tortowej
3 żółtka jaj
1 całe jajko
1 niepełna szklanka jasnego piwa
5 dkg cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 dkg masła
szczypta soli
- Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia ok 1 litr
konfitura do nadziania pączków
lukier lub cukier puder do posypania
*** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki ***
*** Tak przygotowany rozczyn odkładamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne ***
*** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita ***
*** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny ***
*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm ***
*** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka ***
*** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut ***
*** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175’C. Wyrośnięte pączki smażymy partiami z dwóch stron po około 3 minuty – na rumiany kolor ***
*** Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Upieczone pączki posypujemy cukrem pudrem i nadziewamy konfiturą ***
*** SMACZNEGO ***