Klopsiki po japońsku


Klopsiki po japońsku

Pyszne, smaczne i kolorowe danie jednogarnkowe. Ciekawy pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

100g kaszy jaglanej

1 jajko

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

  • Sos warzywny:

2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

1 cebula

1 mała cukinia

2 pomidory

1 szklanki bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, cukier

olej do smażenia

 

 

 

 

*** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone i ugotowaną kaszę ***

*** Dodajemy jajko oraz z przyprawami – do smaku ***

*** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano. Podsmażone klopsiki zdejmujemy z patelni ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki ***

*** Papryki kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i znowu na pół, a potem na plasterki ***

***Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę ***

*** Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem. Dokładnie mieszamy i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut ***

*** Następnie na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki oraz koncentrat pomidorowy i wszystko razem dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Po tym czasie doprawiamy jeszcze potrawę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE