Ciasto ucierane ze śliwkami
Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, które świetnie komponuje się ze słodką kruszonką i lekko kwaskowatymi śliwkami. Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
250g masła
350g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
170g cukru
16g cukru waniliowego
120ml mleka
50ml oleju
- Kruszonka:
50g masła
5 łyżek cukru
80g mąki pszennej
- Dodatkowo:
ok 250g śliwek węgierek
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości ***
*** Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąki z proszkiem do pieczenia ***
*** Dodajemy mleko oraz olej i mieszamy całość do połączenia się masy ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja ma wymiary 21 x 21 cm). Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki śliwki ***
*** Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ