Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową
Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie, a przy tym wspaniale aromatyczne, lekko pikantne i przepyszne.
Składniki:
1/2 opakowania „chińskiego” makaronu np chow mein
1 polędwiczka wieprzowa
2 papryki ( u mnie czerwona i po pół żółtej oraz zielonej)
1 papryczka chilli
1 cebula (u mnie czerwona)
kilka pieczarek
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
pół opakowania mrożonej warzywnej mieszanki „chińskiej”, lub:
marchew, seler, por, kiełki bambusa, grzyby mun
opcjonalnie pół puszki krojonego ananasa
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sos:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego)
*** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę ***
*** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy ***
*** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki, a grzyby mun i kiełki bambusa na kawałki (zamiennie możemy użyć gotowej mrożonki „chińskiej”) ***
*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki ***
*** Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu ***
*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 2 minuty, tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***
*** Następnie dokładamy wszystkie warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając ***
*** Dodajemy sos i ananasa z puszki jeżeli go używamy, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Na patelnie dokładamy makaron, mieszamy ***
*** Podajemy posypane zielonym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Pycha! Polędwiczki soczysta, sama się rozpada. Zrezygnowałam jedynie z pieczarek. Polecam!
Super,tylko co mozna dodac zamiast sosu sojowego,bo za nim nie przepadam.Pozdrawiam
Niestety polędwiczka wysuszona, złe proporcje warzyw i wychodzi kiepska imitacja kuchni Wschodu…
takie danie mogłabym jeść i jeść