Zapiekane naleśniki a’la burrito
Wytrawne i pikantne naleśniczki, zapiekane z pysznym meksykańskim farszem jak w burrito. Świetny pomysł na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
- Naleśniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
- Farsz:
350g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1-2 papryczki chilli
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2-3 pomidory
1/4 szklanki bulionu (lub wody)
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra
- Dodatkowo:
3-4 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia
*** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***
*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***
*** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***
*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Zwinięte naleśniki możemy polać z wierzchu sosem pomidorowym, jeżeli został nam po farszu ***
*** Potrawę posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ