Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem
Składniki:
- Ciasto:
7g suchych drożdży
250g mąki pszennej
250ml letniego mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
- Dodatkowo:
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera***
*** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek ***
*** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy na około 15 minut ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej (ok 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***
*** Po usmażeniu racuszki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Mniam,mniam mam cukrzycę i mogę tylko popatrzeć i polykac ślinka,smacznego dla zdrowych są na pewno pychotka