Jogurtowe z rabarbarem
Szybkie, proste i przepyszne ciasto. Idealnie wilgotne, akuratnie słodkie i delikatnie kwaskowate za sprawą rabarbaru. Niebo w ustach!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jajka
100ml oleju
- KRUSZONKA:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
3-4 łodygi rabarbaru
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 25×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojony w plasterki rabarbar ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Szybkie i łatwe w wykonaniu i do tego pyszne