Sernik z malinami i kruszonką
Bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem pyszny sernik. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, wykładamy wszystkie warstwy i całość pieczemy razem. Smak, aromat i wygląd pierwsza klasa. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
230g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
150g zimnego masła
1 jajko
- Masa serowa:
700g twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy – 40g
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
- Dodatkowo:
0k 300g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura ***
*** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm ***
*** Twaróg z cukrami, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko mikserem, do momentu aż składniki się połączą ***
*** Na ciasto w foremce wylewamy masę serową i na wierzchu układamy maliny ***
*** Maliny posypujemy mąka ziemniaczaną. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszny!!! Po pierwsze smak sera z malinami obłęd, a po drugie robi się go ekspresowo. Często korzystam z Twoich przepisów i do tej pory krolowal u nas sernik rosa, od dzisiaj mamy juz inny nr 1