Grillowane ziemniaczki
Ziemniaczki pieczone w boczku wędzonym to pyszny dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smakują wybornie i są szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować także w piekarniku – wówczas pieczemy je do momentu, aż boczek wyraźnie się zrumienia 🙂
Składniki:
ok 1 kg młodych ziemniaczków
ok 15-20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
wykałaczki
*** Ziemniaki myjemy i obieramy lub skrobiemy. Wkładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości ***
*** Odcedzamy, polewamy olejem i posypujemy wszystkimi przyprawami ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie każdego ziemniaczka owijamy w plasterek wędzonego boczku i spinamy wykałaczką. Gotowe ziemniaki układamy na tacce do grillowania ***
*** Pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 15 minut, po czym wysypujemy na chwilę na ruszt aby ziemniaczki i boczek się zrumieniły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ