Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą
Sezon na rabarbar w pełni, więc warto pomyśleć nad zrobieniem pysznego ciacha. Moja dzisiejsza propozycja to delikatne kruche ciasto z kremową masą budyniową i bezową pianką malinową. No i oczywiście całość zwieńczona aromatycznym rabarbarem 🙂
Składniki:
- Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
150g masła
- Budyń:
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
- Beza:
4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 kisiel malinowy
- Dodatkowo:
3-4 łodygi rabarbaru
*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy kruche ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm ***
*** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy budyń. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć) i mieszamy, aż zgęstnieje ***
*** Na podpieczonym spodzie ciasta układamy pokrojony na plastry rabarbar ***
*** Na rabarbar wykładamy ciepły budyń ***
*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu wsypujemy kisiel i krótko miksujemy ***
*** Piankę wykładamy równomiernie na budyń ***
*** Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
woow ale pyszne ciasto