Odrywane bułki ziołowe
Proste, smaczne i szybkie bułeczki czosnkowo-ziołowe, idealne do grilla i na imprezę. Puszyste i mięciutkie w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz. I ten cudowny zapach podczas pieczenia….
Składniki:
- Ciasto:
300g mąki pszennej
150ml letniej wody
25ml oleju
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
- Masło ziołowe:
50g masła
pół cebuli
garść natki pietruszki
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
*** Do miski wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą ***
*** Dodajemy mąkę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto – najlepiej za pomocą miksera z hakiem ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowe. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Pietruszkę i bazylię drobno siekamy ***
*** Cebulkę bardzo drobno kroimy, a czosnek przeciskamy lub rozgniatamy ***
*** Wszystko dodajemy do masła i dokładnie mieszamy ***
*** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***
*** Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na cieście 3/4 masła ziołowego ***
*** Ciasto z masłem zwijamy w rulon ***
*** Kroimy na 10 części ***
*** Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągłą (w miarę możliwości) bułeczkę i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu bułeczki smarujemy pozostałym masłem ziołowym. Całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby bułeczki podrosły ***
*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ