Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką


Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką

Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

100ml oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

  • DODATKOWO:

pół szklanki dowolnych owoców (u mnie morele i truskawki)

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***

*** Na wierzch wykładamy owoce ***

*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** Podajemy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką