Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką
Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100ml oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g masła
- DODATKOWO:
pół szklanki dowolnych owoców (u mnie morele i truskawki)
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Na wierzch wykładamy owoce ***
*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** Podajemy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Fajne babeczki i co najwazniejsze szybko się je robi.