Grillowane polędwiczki wieprzowe
Kruche, soczyste i aromatyczne mięsko z grilla przesiąknięte pyszną marynatą. Palce lizać!
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowa
ok 7-8 łyżek oliwy lub oleju
3 łyżki musztardy np.delikatesowej
3 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka ostrej papryki
*** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką ***
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się marynować nawet do 24 godzin) ***
*** Po tym czasie polędwiczki krótko smażymy, na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie zielone szparagi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ