Racuszki jogurtowe z bananami
Puszyste i mięciutkie placuszki, które wprost rozpływają się w ustach. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie dodajemy drożdży, ani nie używamy miksera. Pyszny deser, który ucieszy zarówno dzieci jak i dorosłych. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
300ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)
1 banan
1 jabłko
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i cukier waniliowy **
*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Jabłko i banana obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę ***
*** Pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia ***
*** Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ