Chrupiące kotleciki curry i risotto z warzywami


Chrupiące kotleciki curry i risotto z warzywami

Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami i pysznymi kąskami z kurczaka. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Kotleciki:

1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)

2 jajka

150g gęstego jogurtu naturalnego

pół szklanki mąki

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta chili, pieprzu i gałki muszkatołowej

olej do smażenia

  • Risotto:

1 szklanka ryżu

1/4 szklanki białego wina

2 szklanki bulionu

2 łyżki masła

1 mała cebula

1 mała cukinia (lub pół większej)

1/2 czerwonej papryki

Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości plastry ***

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, wsypujemy mąkę oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Mięso przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące ***

*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** W międzyczasie gdy mięso będzie się marynować przed smażeniem, zaczynamy przygotowywać risotto. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ***

*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***

*** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***

*** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki ***

*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno posiekaną cebulą, następnie dodajemy pokrojoną cukinie oraz paprykę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną ***

*** Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy ***

*** Risotto podajemy ze świeżo usmażonymi kotlecikami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE