Chrupiące kotleciki curry i risotto z warzywami
Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami i pysznymi kąskami z kurczaka. Obiad palce lizać!
Składniki:
- Kotleciki:
1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)
2 jajka
150g gęstego jogurtu naturalnego
pół szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta chili, pieprzu i gałki muszkatołowej
olej do smażenia
- Risotto:
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki białego wina
2 szklanki bulionu
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 mała cukinia (lub pół większej)
1/2 czerwonej papryki
Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
*** Mięso kroimy w średniej wielkości plastry ***
*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, wsypujemy mąkę oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Mięso przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***
*** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące ***
*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** W międzyczasie gdy mięso będzie się marynować przed smażeniem, zaczynamy przygotowywać risotto. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ***
*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***
*** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***
*** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki ***
*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno posiekaną cebulą, następnie dodajemy pokrojoną cukinie oraz paprykę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną ***
*** Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy ***
*** Risotto podajemy ze świeżo usmażonymi kotlecikami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ