Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami
Och jak ja uwielbiam rolady bezowe! Często goszczą one w moim domu, robię je z różnymi owocami i różnymi kremami. Zawsze są pycha i zachwycają gości smakiem oraz wyglądem. Do tego taka rolada jest prosta i szybka w wykonaniu. Bardzo polecam!
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 śmietan fix
ok 300g truskawek
listki mięty do ozdoby
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem (uwaga! beza jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby dosładzać śmietanki) ***
*** Śmietanę wykładamy na bezę. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Truskawki myjemy i osuszamy. 2/3 owoców kroimy na kawałki i wykładamy równomiernie na śmietanie ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką) ***
*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce i listki mięty ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni **
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy można ją zrobić dzień wcześniej? Przed podaniem
Tak, można.
Dziękuję za przepis. Zrobiłm już kilka razy i za każdym razem wychodził przepyszna. Nie wiem od czego to zależy ale czasami wychodzi ciągnącą, to jest jedyna jej dolegliwości. Czy wiesz od czego to zależy?
Wydaje mi się, że jest „ciągnąca”, gdy jest za wcześnie podana. Najlepiej po zrolowaniu wsadzić na kilka godzin do lodówki, wówczas beza trochę zmięknie