Babeczki cytrynowe z owocami
Szybkie, proste i przepyszne babeczki. Bardzo wilgotne, mięciutkie, obłędnie cytrynowe i rozpływające się w ustach. Palce lizać!
Składniki:
120g masła
3 jajka
niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (170g)
skórka starta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
- Dodatkowo:
1/2 szklanki owoców np. malin, borówek, jagód, truskawek itp.
*** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Przestudzone masło ucieramy z cukrem i jajkami ***
*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy, mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz skórkę i sok z cytryny. Znowu miksujemy na wolnych obrotach miksera, aż składniki się połączą (nie miksujemy za długo!) ***
*** Ciasto nakładamy do foremek na muffinki. Na wierzchu układamy owoce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
czy można dać mrożone owoce?
Można