Pierniczki drożdżowe nadziewane
Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te super smakują. Polecam!
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
3 łyżki miodu
125g masła
50g drożdży
1 słoiczek gęstych powideł – do nadziewania pierniczków
*** W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże. Wszystko mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia ***
*** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika ***
*** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka ***
*** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk ***
*** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra. Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki – po dwa takie same na każdy pierniczek ***
*** Na jeden pierniczek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy drugim takim samym kawałkiem ciasta. Boki sklejamy delikatnie dociskając palcami ***
*** Złożone pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut ***
*** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te pysznie smakują ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ