Orzechowiec
Miodowo-orzechowe ciasto przekładane delikatną masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi. Świetne połączenie smakowe. Ciasto najlepiej zrobić jeden, dwa dni przed podaniem, wówczas blaty zmiękną, a smaki zdążą się przegryźć.
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150g cukru
- Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich
100g cukru
100g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
- Krem:
2 szklanki mleka
8 łyżek kaszki manny
150g cukru pudru
200g masła
- Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych
*** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną ***
*** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut ***
*** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok 30 x 20 cm ***
*** Przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i gotujemy przez chwilę do momentu rozpuszczenia się cukru ***
*** Całość odstawiamy do przestudzenia, a następnie wykładamy na jeden blat ciasta. Dwa blaty bez orzechów pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy ***
*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy do połączenia się składników ***
*** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową powideł śliwkowych ***
*** Na powidła wykładamy połowę kremu ***
*** Krem przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową powideł i wykładamy resztę kremu. Całość przykrywamy plackiem z orzechami ***
*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły, a blaty zmiękły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam! Proszę o wskazanie jaki ma być miód, tzn. czy sztuczny czy prawdziwy, oraz czy pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem czy bez? Dziękuję.
Witam, można użyć miodu sztucznego, ale myślę, że z prawdziwym będzie smaczniejsze. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół, chyba, że pieczemy wszystkie blaty na raz wówczas należy użyć funkcji termoobiegu.