Babeczki czekoladowo-serowe
Wilgotne ciasto czekoladowe przemieszane z delikatną masą serową – niebo w ustach. Pyszne, szybki i łatwe w wykonaniu babeczki, którymi zaskoczysz zarówno gości jak i domowników. Polecam!
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
80g kakao
2 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego
- Masa serowa:
250g mielonego sera twarogowego
1 jajko
50g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 3/4 wysokości foremki ***
*** Przygotowujemy masę serową: ser ucieramy z cukrami, jajkiem i solą na jednolitą masę ***
*** Na środku każdej babeczki układamy łyżkę masy serowej ***
*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków delikatnie mieszamy masę serową z ciastem czekoladowym ***
*** W ten sposób uzyskamy piękny wzorek na wierzchu babeczek ***
*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 25-30 minut ***
*** Z podanych składników wyszło mi 21 babeczek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Czy ser mozna dodać ser na sernik z wiaderka?
Czy można dać1 szklankę cukru?
Tak, można zmniejszyć ilość cukru.
Robiłam babeczki w nocy i pomyślałam sobie ze żeby nie obudzic dzieci nie będę używała miksera i wymieszam obie masy łyżka. Masa brazowa wyszła super wiec myślę będzie ok. Mieszam zawzięcie serowa.. W lodówce twaróg klinek ale mysle co tam… Napewno wyjdą…. biała masa wyszła gesta z grudkami i cholera wie czym jeszcze zapakowałam to w foremki i do piekarnika. Babeczki mam pięknie puszyste i mięciutkie z białym sztywnym glutem w środku ale na szczęście są pyszne w smaku.
Polecam przepis i podaje instrukcje jak NIE należy tego robić.
Pozdrawiam i przepraszam ze zepsułam Pani przepis
Witam, co zamiast octu winnego? Mam tylko ten spirytisowy
Witam, myślę, że można pominąć ten składnik.