Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym
Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam!
Składniki:
0,5 kg filetu z dorsza
5-6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej papryki
1 szczypta chilli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia ***
*** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ponownie dokładnie mieszamy ***
*** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano ***
*** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witaj.
A mnie ta surówka bardzo się podoba.
Czy znajdę gdzieś przepis?
Ryba wypróbowana, robiona już kilka razy. Dodałam mleko do ciasta ale piwo też będzie ok.
Jest pyszna
Pozdrawiam
Po dodaniu mąki, jajka, proszku zrobiła się jedna wielka,, klucha”, nie możliwości zamoczenia w tym ryby, trzeba dodać mleko oraz więcej jajek wtedy można zamoczyć dopiero rybę!
Zrobione na obiad. Przepyszna rybka ! 😉