Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym


Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym

Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg filetu z dorsza

5-6 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonej papryki

1 szczypta chilli

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia ***

*** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ponownie dokładnie mieszamy ***

*** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano ***

*** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym

  • Iwa

    Witaj.
    A mnie ta surówka bardzo się podoba.
    Czy znajdę gdzieś przepis?
    Ryba wypróbowana, robiona już kilka razy. Dodałam mleko do ciasta ale piwo też będzie ok.
    Jest pyszna
    Pozdrawiam

  • Patrycja

    Po dodaniu mąki, jajka, proszku zrobiła się jedna wielka,, klucha”, nie możliwości zamoczenia w tym ryby, trzeba dodać mleko oraz więcej jajek wtedy można zamoczyć dopiero rybę!