Wiejskie kotlety mielone
Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem kapusty, cebuli oraz natki pietruszki, ale zapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1 niewielka cebula
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej
pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia mięsa
smalec, masło klarowane lub olej do smażenia
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Kapustę, cebulę oraz pietruszkę drobniutko siekamy ***
*** Posiekane warzywa dodajemy do mięsa i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy owalne kotleciki i lekko spłaszczamy je dłonią. Gotowe klopsy obtaczamy w bułce tartej ***
*** Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron, aż się ładnie zrumienią ***
*** Po usmażeniu kotleciki możemy ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy z duszonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub buraczkami na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ