Surówka węgierska z kiszonej kapusty


Surówka węgierska z kiszonej kapusty

Pikantna, delikatnie słodka za sprawą jabłka oraz lekko kwaśna od kapusty. Taka surówka to pyszny dodatek do ryby, do kotletów czy klopsów, a także do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką.

 

 

Składniki:

0,5kg kapusty kiszonej z marchewką

1 jabłko

1 papryczka chilli

1/2 pęczka zielonej pietruszki

2 łyżki oliwy

pieprz mielony

 

 

 

*** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki ***

*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem ***

*** Ponownie mieszamy i odkładamy na około 30 minut aby smaki się połączyły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE