Leniwe zraziki z mięsa mielonego


Leniwe zraziki z mięsa mielonego

Szybki, łatwy i przepyszny obiad. Roladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

2 ogórki kiszone

1 cebula

10 dkg chudego boczku wędzonego

3-4 pieczarki

2 łyżki musztardy

2 szklanki bulionu lub wody

kilka suszonych grzybków lub świeżych pieczarek

1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej lub masło klarowanego smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa

opcjonalnie świeże zioła

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką  i przyprawami- do smaku ***

*** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa ***

*** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Z mięsa formujemy małe roladki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy suszone grzyby (lub plasterki pieczarek), liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Leniwe zraziki z mięsa mielonego

  • Anonim

    Zrazy są rewelacyjne!!! Robi się błyskawicznie! Mój trzyletni synek zjadł dwa! O wiele lepsze od tradycyjnych pulpetów! Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole