Leniwe zraziki z mięsa mielonego
Szybki, łatwy i przepyszny obiad. Roladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ogórki kiszone
1 cebula
10 dkg chudego boczku wędzonego
3-4 pieczarki
2 łyżki musztardy
2 szklanki bulionu lub wody
kilka suszonych grzybków lub świeżych pieczarek
1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej lub masło klarowanego smażenia
1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa
opcjonalnie świeże zioła
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku ***
*** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę ***
*** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa ***
*** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Z mięsa formujemy małe roladki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy suszone grzyby (lub plasterki pieczarek), liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Zrazy są rewelacyjne!!! Robi się błyskawicznie! Mój trzyletni synek zjadł dwa! O wiele lepsze od tradycyjnych pulpetów! Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole